Home » 2018 » noiembrie

Monthly Archives: noiembrie 2018

Noile completări la Legea cu privire la educația fizică și sport.

Noile completări la Legea cu privire la educația fizică și sport aduc indemnizații pe viață pentru antrenorii ce au pregătit premianți la Jocurile Olimpice, campionaele mondiale și europene.
 Asfel, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării prin noile prevederi al Legii nr. 330, asigurată echitatea socială între sportivii de performanță, care deja primesc astfel de indemnizații și antrenorii care îi pregăesc.
  Conform noilor prevederi, de indemnizație vor beneficia antrenorii care au atins vârsta de pensionare, au un stagiu de activitate de cel puțin 20 de ani și au pregătit în ultimii 4 ani discipoli care au obținut performanțe remarcabile pe plan internațional. Noile reglementări se referă inclusiv la persoanele care au activat în calitate de antrenori ai echipelor sportive ale fostei URSS.
  Şcoala Sportivă a Rezervelor Olimpice  susține şi apreciază eforturile ministerului de profil de a evalua în egală măsură performanțele sporivilor cît și a antrenorilor acestora.

Secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, dl Radu Rebeja, i-a primit în vizită, azi 20 noiembrie 2018, pe premianții de la Campionatul Mondial U23 seniori, Daniel Cataraga (lupte greco-romane) și Maxim Saculțan (lupte libere), recent reveniți din capitala României, or. București, unde au avut o prestație extraordinară, cucerînd o medalie de aur și una de bronz.
La eveniment au fost prezenți și antrenorii acestora d-nii Mihail Cucul, Ion Ghiorghiță și Ruslan Bodișteanu.
Dl Rebeja i-a felicitat pe sportivi și antrenori pentru rezultatele obținute și a reiterat faptul că, ministerul de profil va acorda tot sprijinul de care ei au nevoie, inclusiv financiar, în continuarea drumului către marile realizări în domeniul sportului.
Amintim că, trei medalii au fost cucerite de sportivii noștri la a doua ediție a Campionatului Mondial U23 seniori, Daniel Cataraga (cat. 77 kg, lupte greco-romane) a obținut medalia de aur, Alexandru Biciu (cat. 63 kg, lupte greco-romane) – medalia de argint, iar Maxim Saculțan (cat. 65 kg, lupte libere) a cucerit medalia de bronz.
  

Campionatul Mondial U23 seniori

Școala Sportivă a Rezervelor Olimpice aduce sincere felicitări luptătorilor și antrenorilor de stil greco-romane pentru perfomanța obținută la Campionatul Mondial U23 seniori.
Sportivii sub îndrumarea antrenorilor Mihail Cucul și Gheorghiță Ion, au reușit să facă istorie la a doua ediție a Campionatului U23 seniori.
Fostul discipol al ȘSRO, transferat actualmente la CSPLN, Alexandru Biciu a cucerit argintul în categoria de greutate 63 kg.
Palmaresul acestuia numără și un titlu de Vice- Campion European U23, cucerit tot în acest an.
Un alt performer al Mondialelor de U23 seniori este Daniel Cataraga, 77 kg, medaliat cu aur la prima ediție a Campionatului Mondial U23 din anul 2017, a reușit performanța de a devini dublu Campion Mondial U 23 seniori.
Valeriu Todereanu, 67 kg și Viorel Burduja 82 kg, nu au reușit să treacă de primele lupte.
 

Ordinului nr. 1621 din 31.10.2018 al Ministerul Educației, Culturii și Cercetării ” Cu privire la conferirea titlurilor și categoriilor sportive”

Сonform ordinului nr. 1621 din 31.10.2018 ” Cu privire la conferirea titlurilor și categoriilor sportive”, emis de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, sportivii și profesorii-antrenori ai Școlii Sportive a Rezervelor Olimpice, au obținut următoarele titluri și categorii sportive:

Antrenori Emeriți ai Republicii Moldova:
– dl Anatolie Zacon – lupte libere;
– dl Roman Zgardan – lupte greco-romane;
– dl Gurin Sergiu – lupte libere;
Maestru Internațional al Sportului din Republica Moldova;
– Anastasia Nichita – lupte libere feminine;
– Bunici Vitalie – lupte libere;
Maestru al Sportului;
– Grosul Andrian – lupte libere;
– Vascan Toma – lupte libere;
– Colesnic Leonid – lupte libere;
– Bunici Vitalie – lupte libere;
– Diaconu Vasile – lupte libere;
– Jabrailov Șamhan – lupte libere;
– Fomenco Iurie – lupte la brîu;
– Vasilache Ion – lupte libere;
– Stavilă Octavian – lupte libere;
– Anastasia Nichita – lupte libere feminine
Candidat în Maeștri ai Sportului;
– Canțer Ștefan – lupte libere;
– Lapp Mihail – lupte libere;
– Zugrav Andrei – lupte libere;
– Ursatî Andrei – lupte libere;
– Stanco Vladimir – lupte libere;
– Borzin Valentin – lupte libere;
– Gavriluța Victor – lupte libere;
– Ostapenco Daniel – lupte libere;
– Topală Ion – lupte libere;
– Ștefan Guidea – lupte greco-romane.
  

Hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea cuantumurilor premiilor pentru performanţele obţinute la Jocurile Olimpice de Tineret

A fost aprobat proiectul Hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea cuantumurilor premiilor pentru performanţele obţinute la Jocurile Olimpice de Tineret din anul 2018 (ediția de vară), de la Buenos Aires, Argentina.
Anunțul despre inițierea unui astfel de proiect a fost făcut de dna Manica Babuc, Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, la întîlmirea cu sportivii ce au reprezentat Republica Moldova la Jocurile Olimpice de Tineret, ce a avut loc la data de 22 octombrie 2018.
Valoarea premiilor vor constitui următoarele sume:
Medalia de aur – 120 000 lei; 
Medalia de argint – 90 000 lei; 
Medalia de bronz – 70 000 lei; 
Locul IV – 50 000 lei; 
Locul V – 38 000 lei; 
Locul VI – 28 000 lei;
Locul VII – 21 000 lei;
Locul VIII – 16 000 lei.
Aminitim că discipolul ȘSRO Alexandrin Guțu a obținut medalia de aur la lupte greco-romane, 71 kg, locul IV – Irina Rîngaci și locul VI – Maria Leorda.
Antrenorii acestora, de asemenea, vor fi premiați.